A zöld környezet fontos az emberi egészséghez!

20181009_125539

Kutatók kimutatták, hogy a parkban tett séta több puszta kellemes délutáni időtöltésnél. Frances “Ming” Kuo, az Illinois Egyetem környezet és viselkedéskutatója szerint a jó egészségi állapot megőrzésének kulcsfontosságú tényezője.

Kuo munkatársaival különböző formában vizsgálja a zöld területek az emberekre gyakorolt hatását, hogy alátámaszthassák illetve megcáfolhassák az ide vonatkozó közvélekedéseket. A sok esetben megszokott lelkes, ugyanakkor hiányos kutatásoktól eltérően a természet és az ember kapcsolatát objektív mérésekkel támasztották alá.
“Akkor is valós maradt ez az előny, amikor objektív méréseket alkalmaztunk, amikor az alanyokat nem természetbarátok közül válogattuk, és amikor más tényezőket is figyelembe vettünk a vizsgálatok során” – nyilatkozta a szakértő.
“Zöldebb környezetben az emberek nagylelkűbbek és barátságosabbak. Közelebbi szociális köteléket tartanak fenn szomszédaikkal, erősebb a közösségi érzés, nagyobb a kölcsönös bizalom és a segítőkészség. Kevésbé zöld környezetben magasabb az agresszió, az erőszak, az erőszakos és a vagyon elleni bűncselekmények aránya, még akkor is, ha a jövedelem és egyéb faktorokat is számításba veszünk. Gyakoribb a magányosság, és többen számolnak be nem megfelelő társadalmi támogatottságról.”
Kuo azt állítja, hogy a zöld környezet nem csupán szociális és pszichológiai előnyökkel jár, hanem pozitív hatást gyakorol a testi egészségre is. Elősegíti a műtét utáni gyógyulást, több testmozgást tesz lehetővé, javítja az immunrendszer működését, elősegíti a cukorbetegek egészségesebb vércukorszintjének fenntartását, javítja a funkcionális egészségi állapotot és a független életre való képességet az idős felnőttek körében. A kevésbé zöld környezet ezzel szemben a gyermekkori elhízás és más betegségek magasabb arányával hozható összefüggésbe, és a mortalitás magasabb arányával is kapcsolatban áll fiatal és idősebb felnőttekben.